Mljekar – sirar

MLJEKAR – SIRAR

Cilj je programa osposobiti polaznike za proizvodnju kvalitetnog mlijeka i mliječnih prerađevina, kao proizvoda dodane vrijednosti. To se odnosi, prije svega, na proizvodnju raznih vrsta svježih, sušenih i začinjenih sireva, njihovo sušenje, skladištenje i distribuciju.

Osposobljavanje između ostalog obuhvaća: osnove stočarstva (uzgoj teladi, hranidbu, mužnju), objekte, sirarstvo, HACCP, zaštitu na radu i prvu pomoć.

Program u trajanju 122 nastavna sata obuhvaća 40 sati teoretske obuke i oko 80 sati praktične nastave, kroz posjet licenciranoj mini-sirani te primjenu stečenih teorijskih znanja.

Svi programi Učilišta APIS verificirani su od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta RH.

Polaznici koji uspješno završe osposobljavanje, odnosno polože završni ispit te s uspjehom obave praktični dio nastave dodjeljuje se Uvjerenje o osposobljenosti.

Uz njegovo predočenje, stečeno zvanje se može upisati u radnu knjižicu, a znanje je poželjno primijeniti u praksi !

Jeste li znali …

… da je mlijeko jedina cjelovita prehrambena namirnica koja ima nutritivna svojstva poželjna za zdravu i kvalitetnu prehranu čovjeka. Preradom mlijeka dobivaju se brojni nutritivno visokovrijedni proizvodi: jogurt, kiselo mlijeko, acidofil, maslac i razne vrste sireva. Mliječni proizvodi su i najveći prirodni izvor kalcija potrebnog našem organizmu. Zanimljivost je da je sirenje otkriveno slučajno, uslijed pohrane mlijeka u mjehove izrađene od želudaca životinja koji su sadržavali enzime neophodne za proces sirenja.  

Odgovori