Pčelar specijalist

Učilište APIS prvo je i za sada jedino u Republici Hrvatskoj koje provodi program Pčelar specijalist s ciljem osposobljavanja za zvanje Uzgajivač matica i proizvođač pčelinjih proizvoda. Program je osmišljen kao nadogradnja – usavršavanje već postojećeg znanja o pčelarenju i najviše je formalno obrazovanje za pčelare u Republici Hrvatskoj.

Osposobljavanje obuhvaća i pčelarima nudi sljedeća znanja: 

  • uzgoj matica i rojeva,
  • proizvodnja matične mliječi, propolisa, peluda, voska, pčelinjeg otrova,
  • napredna tehnologija i dvomatično pčelarenje.

Predavači su visokostručni akademski obrazovane stručne osobe koji svoje znanje, potvrđeno i u praksi, prenose polaznicima kroz 180 sati teorijske i praktične nastave.

Uvjet za upis u program je prethodno završeno formalno osposobljavanje za pčelara ili položen kolegij pčelarstva na fakultetu.

Polaznicima koji uspješno završe osposobljavanje, odnosno polože završni ispit te s uspjehom obave praktični dio nastave dodjeljuje se Uvjerenje o osposobljenosti.

Uvjerenje koji polaznici dobivaju po završetku osposobljavanja usklađeno je s uvjetima stručnog osposobljavanja koje  za stavljanje meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište Europske Unije pred poljoprivredne proizvođače postavlja europska administracija.

Stečeno zvanje može se upisati u radnu knjižicu, a znanje je poželjno primijeniti u praksi !

Svi programi Učilišta APIS verificirani su od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta RH.

U suradnji s udrugama, odnosno kada jedna ili više udruga zajedno mogu osigurati dovoljan broj polaznika za formiranje grupe, školovanje je moguće organizirati i na terenu, odnosno u lokalnoj/područnoj zajednici.

Odgovori