O nama …

O nama … piše “Privredni vijesnik”:

Priča s razlogom: Učilište Apis, Velika Gorica

O poljoprivredi uče liječnici, pravnici, menadžeri…

Od osnivanja do danas, u Učilištu je za jednostavne poslove u poljoprivredi osposobljeno više od tisuću polaznika.

„Veliki potencijal Hrvatske skriva se u nedovoljno iskorištenim i zapuštenim poljoprivrednim površinama te neskrivenim potrebama europskog tržišta za zdravom i kvalitetnom hranom. Povezujući ove činjenice, Učilište APIS iz Velike Gorice specijaliziralo se za osposobljavanje odraslih osoba isključivo za poljoprivredna zvanja, koja polaznici po završetku mogu upisati u radnu knjižicu“, rekao je tajnik Učilišta Alen Konjević, opisujući kako se u Učilištu, koje je 2007. osnovao Dario Frangen, može educirati za čak 21 zvanje u poljoprivredi. Obrazovni programi, dodao je, odobreni su od strane nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a Učilište je jedno od rijetkih koje posjeduje certifikat ISO 9001, kao dokaz upravljanja sustavom normi u obrazovanju.

Od osnivanja do danas, u Učilištu je za jednostavne poslove u poljoprivredi osposobljeno više od tisuću polaznika. Među njima su osobe koje žive od poljoprivrede, no koje su shvatile da su im za prodaju proizvoda na tržištu Europske unije potrebne dodatne kompetencije, te osobe koje su poljoprivredu, voćarstvo ili vinogradarstvo izabrale za svoj hobi i dodatni izvor prihoda ili kao rekreaciju po odlasku u mirovinu, a koje su postignutom količinom poljoprivrednih proizvoda počele ozbiljnije razmišljati o njihovom plasmanu na tržište. Među njima ima i liječnika, pravnika, ekonomista i uspješnih menadžera, koji su u poljoprivrednoj proizvodnji pronašli svoj mir i zadovoljstvo. Stoga programe osposobljavanja odraslih ne treba doživljavati isključivo kao mehanizam za rasterećenje socijalnih fondova i službi.

Učilište, naglasio je Konjević, ulaže značajne napore i u povećanje vlastite konkurentnosti  kroz kontinuirano osmišljavanje novih programa i prilagođavanje obrazovnih kompetencija pojedinim kategorijama tražitelja posla. Za to već koristi sredstva i aktivno sudjeluje u apliciranju za sredstva financijske potpore iz predpristupnih fondova EU, kroz program IPA IV. U suradnji s regionalnim uredima UNDP-a i regionalnom samoupravom u 2011. i 2012. godini provelo je više programa osposobljavanja poljoprivrednih proizvođača na području Zadarske i Ličko senjske županije (Uzgoj koza i ovaca, Vinogradar-vinar, Povrćar). Stručno osposobljavanje poljoprivrednika na svom području financijski potpomažu i mnoge druge županije, gradovi i općine (Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Bjelovarsko-Bilogorska i Zadarska županija te Grad Zagreb i općine Bistra i Jakovlje).

Najviše je zanimanja, istakao je naš sugovornik, za zvanje pčelar, lovac, voćar, vinogradar-vinar, ekološki poljoprivrednik i uzgajivač, odnosno sakupljač ljekovitog bilja. Kao jedino u Hrvatskoj Učilište je ovog proljeće uspješno osposobilo dvije grupe proizvođača rakija i drugih domaćih aromatiziranih pića u Velikoj Gorici te u Bedekovčini, uz subvenciju Krapinsko-zagorske županije. Uz brojna Pučka otvorena učilišta koja provode programe osposobljavanja pčelara, Učilište APIS je prvo i za sada jedino u Hrvatskoj koje ima odobrenje za program Pčelar specijalist, za osposobljavanje uzgajivača pčelinjih matica i proizvođača pčelinjih proizvoda, kao što je matična mliječ i propolis.

Nastava se najčešće održava u prostorima Učilišta u Velikoj Gorici, na adresi Jurja Dobrile 42, a prema iskazanom interesu polaznika, udruga, tvrtki ili jedinica lokalne/regionalne samouprave koje iniciraju osposobljavanje za svoje članove, zaposlenike i zainteresirane osobe na svom području nadležnosti osposobljavanje se provodi i na lokalnom području. Ovisno o programu osposobljavanje traje od 120 do 180 sati, od čega je najmanje 40 sati teoretske nastave.

Predavači su stručne osobe, koje su kroz posao u svakodnevnom kontaktu s poljoprivrednicima i poljoprivrednom problematikom. Praktični dio nastave organizira se kod renomiranih poljoprivrednih proizvođača koji primjenjuju suvremene tehnologije i sustave proizvodnje, na području gdje se provodi osposobljavanje.

Vježbe i praktičnu nastavu polaznici obavljaju u voćnjaku, vinogradu, sirani, uzgojnom objektu ili lovištu, pod vodstvom stručnih voditelja i mentora.

Cijena osposobljavanja, ovisno o programu, iznosi od 2500 do 4500 kuna. Pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave, sukladno proračunskim mogućnostima i autonomnim politikama prema selu i obrazovanju, financijski pomažu polaznike osposobljavanja sa svoga područja kroz različite modele subvencija i potpora.

Odgovori