Novi programi: PČELAR SPECIJALIST I SENZORSKI ANALITIČAR MEDA

Učilište APIS dobilo je odobrenje nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za program PČELAR SPECIJALIST (Uzgajivač matica i proizvođač pčelinjih proizvoda). Također, prvo je pokrenulo program dodatnog školovanja pčelara za SENZORSKOG ANALITIČARA MEDA.

Upisi polaznika u sve programe školovanja i osposobljavanja koje provodi Učilište APIS za nastavnu godinu 2012./2013. oglašen je tijekom mjeseca rujna u javnim glasilima (Večernjem listu).

I. PROGRAM – PČELAR SPECIJALIST (Uzgajivač matica i proizvođač pčelinjih proizvoda)

Učilište APIS prvo je i za sada jedino u Republici Hrvatskoj koje provodi program Pčelar specijalist s ciljem osposobljavanja za zvanje Uzgajivač matica i proizvođač pčelinjih proizvoda. Program je osmišljen kao nadogradnja – usavršavanje već postojećeg znanja o pčelarenju i najviše je formalno obrazovanje za pčelare u Republici Hrvatskoj.

Osposobljavanje obuhvaća i pčelarima nudi sljedeća znanja: uzgoj matica, rojeva, proizvodnja matične mliječi, propolisa, peluda, voska, pčelinjeg otrova, te naprednu tehnologiju i dvomatično pčelarenje.

Predavači su visokostručni akademski obrazovane stručne osobe koji svoje znanje, potvrđeno i u praksi, prenose polaznicima kroz 180 sati teorijske i praktične nastave.

Uvjet za upis u program je prethodno završeno formalno osposobljavanje za pčelara ili položen kolegij pčelarstva na fakultetu.

U suradnji s udrugama, odnosno kada jedna ili više udruga zajedno mogu osigurati dovoljan broj polaznika za formiranje grupe, školovanje je moguće organizirati i na terenu, odnosno u lokalnoj/područnoj zajednici.

II. PROGRAM – SENZORSKI ANALITIČAR MEDA

Sukladno nacionalnom Pravilniku o ocjenjivanju kvalitete meda kojim se jednoznačno određuju pravila i kriteriji ocjenjivanja na području cijele Republike Hrvatske, određeno je da se analiza meda, osim u laboratoriju, radi i organoleptički. Za takvo ocjenjivanje potrebno je imati školovane organoleptičare (senzorske analitičare) meda, kakvi već provode analitiku vina, maslinovog ulja i pršuta.

Program osposobljavanja senzorskih analitičara meda Učilište APIS provodi u suradnji s visokostručnim predavačima s Medicinskog fakulteta u Rijeci te sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Učilište APIS je jedino u RH koje provodi takvo školovanje. Do sada je jedino Grad Zagreb financirao školovanje za 15 polaznika, a za ovu zimsku sezonu isto se priprema i Zagrebačka županija, kako bi dobili panel od još 15 školovanih senzoričara.

Učilište APIS poziva pčelarske udruge na području Republike Hrvatske da dogovorno sa Županijskim Upravnim odjelima za poljoprivredu provedu školovanje za 15 polaznika u svakoj Županiji. Na taj način bi na području svake županije imali školovane senzoričare za što kvalitetnije ocijenjivanje meda, čime bi se uskladili sa Pravilnikom o ocjenjivanju meda.

Odgovori